O projektu

Vizija Geopedie

Geopedia je nastala z željo, da bi na enem mestu zbrali vse prostorske podatke na področju Republike Slovenije. Ti podatki so na voljo za uporabo za različne skupine uporabnikov - od tistih, ki zgolj iz zanimanja raziskujejo Slovenijo, znanstvenikov, pa do pomoči gospodarstvu in upravi pri poslovnih odločitvah. Za učinkovito rabo so potrebna orodja - Geopedia tako ponuja vrsto funkcionalnosti - od pregledovanja, poizvedovanja, urejanja, prostorskih analiz, statistik ipd. Geopedia že sedaj vsebuje preko 2000 različnih javno dostopnih prostorskih slojev, vendar ekipa želi še več - v prihodnosti bomo dodajali še dodatne podatke in razvijali še nove funkcionalnosti.

Uporaba Geopedie

Geopedia je namenjena vsem, ki so na kakršenkoli način povezani s prostorskimi informacijami v Sloveniji:

  • Uporabnikom, ki želijo zgolj spoznavati raznolikosti Slovenije - ti lahko brskajo po množici prostorskih podatkov (slojev), ki so po vsebini združeni v skupine (zbirke) - od rekreacije, fotografij, športa, turizma, vremena in še vrsto drugih.
  • Uporabnikom, ki želijo soustvarjati vsebino - lahko dodajajo vsebine v obstoječe sloje (kolesarske poti, fotografije, planinski izleti,..) ali pa sami ustvarijo nov sloj ter ga bodisi delijo z drugimi ali pa obdržijo zase.
  • Gradbenikom, geodetom, geografom, geologom ter ostalim poklicem, ki pri svojem delu potrebujejo prostorske podatke.
  • Upravljalcem drugih spletnih portalov, ki želijo svojim obiskovalcem vsebine predstaviti tudi na zemljevidu.
  • Lastnikom prostorskih podatkov, ki jih lahko znotraj Geopedie delijo z drugimi, bodisi brezplačno ali pa za plačilo.

Več o uporabi Geopedie, si lahko pogledate na strani o funkcionalnostih Geopedie.

Zgodovina Geopedie

V Sloveniji je stanje prostorskih podatkov na zavidljivem nivoju - različne ustanove vzdržujejo veliko količino raznolikih vsebin. Le-te so že vrsto let dosegljive na raznih GIS prikazovalnikih - od prvega pravega prostorskega atlasa (NVAtlas, ki deluje na Agenciji RS za okolje), sistema Grafična enota rabe kmetijstva (GERK), javnega vpogleda v podatke o nepremičninah in še vrsto drugih. V vsej tej raznolikosti pa se je že od vsega začetka pojavljal problem - v kolikor je uporabnik želel hkrati pogledati več prostorskih slojev, tega ni mogel storiti na enem mestu. Potrebna je bila sočasna uporaba večih aplikacij ter kopiranje podatkov od ene do druge, kar je predstavljalo mnogo nevšečnosti. Zato smo se v podjetju Sinergise odločili, da pripravimo aplikacijo, kjer bodo na enem mestu zbrani vsi podatki. Idejo smo nato nadgradili še z idejo Wikipedie - sistema, kjer uporabniki sami soustvarjajo vsebino. Tako se je 17.5.2007 porodila Geopedia, ki od tistega trenutka dalje pridobiva nove podatke, funkcionalnosti, ter, kar je najbolj pomembno, nove uporabnike.

Kako deluje Geopedia

Aplikacijo za delovanje Geopedie je razvilo podjetje Sinergise na osnovi izkušenj pri izdelavi geografskega informacijskega sistema (GIS) Giselle. Geopedio je možno tudi programsko nadgraditi in dodati nove možnosti delovanja. Portal portal.geopedia.si je osnovan na tehnologiji Drupal, ki je omogočila enostavno in hitro organizacijo vsebin. Vsi podatki, uporabljeni v aplikaciji Geopedia, so avtorsko zaščiteni. Uporaba podatkov brez dovoljenja avtorja izven sistema Geopedia ni dovoljena.

Logotipi

Geopedia (PDF)
Geopedia (PNG)

Gradiva

Predstavitveno gradivo o Geopedii