Kolesarski dogodki, Slomškova pot in druge novosti

Prešernov spomenik

Druga polovica septembra je tudi v znamenju športa.

17. in 18. septembra bo potekal Eko maraton Maribor NOVA VSEBINA dvodnevna kolesarsko-tekaška rekreativna prireditev, 18. septembra bo 13. vzpon z gorskimi kolesi na Blegoš, (za pokušino si oglejte potek poti iz Škofje Loke do Koče pod Blegošem), 25. septembra bo vzpon z gorskimi kolesi na Mariborsko Pohorje.

Kaj pa se je septembra v preteklosti dogajalo v Sloveniji?

Rojeni so bili slovenski literati Fran Erjavec, Janko Kersnik, France Bevk, Edvard Kocbek, Miško Kranjec, Tone Pavček in Janez Menart.

28. septembra 1910 je bil rojen Ciril Kosmač, po njegovi noveli Očka Orel so leta 1948 končali snemanje prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji, ki ga še vedno predvajajo v slovenskih kinematografih, na voljo pa je tudi v številnih videotekah po Sloveniji.

V septembru 1839. leta so se Kranjci v časopisu Carniola lahko natančno seznanili s postopkom, imenovanim dagerotipija, predhodnico današnjega fotografiranja, ki je Kranjce navdušila, o čemer jasno priča vsebinski sklop Slovenija v fotografijah.

Leta 1844 se je v Lublanskih novicah pojavil predlog, naj bo Ljubljana prestolnica Slovenije.

Leta 1869 so v Metliki ustanovili prvo slovensko prostovoljno gasilsko društvo.

Leta 1905 so v Ljubljani odkrili spomenik Francetu Prešernu, delo akademskega kiparja Ivana Zajca.

Leta 1920 so začeli študij na Univerzi v Ljubljani obiskovati prvi študenti. Za tiste, ki prvo leto študirajo v Ljubljani, smo pripravili nov vsebinski sklop Kako do šole v LJ. NOVA VSEBINA

Leta 2004 so za promet odprli največji in najdaljši slovenski viadukt Črni Kal.

Leta 1999 je ob razglasitvi Antona Martina Slomška za blaženega papež Janez Pavel II. drugič obiskal Slovenijo, mi pa predstavljamo etape Slomškove poti, ki je priljubljena romarska pot med Slovenci. NOVA VSEBINA