Oktober

Jesen, avtor Damjan Hribernik

Prvi oktober gosti kar nekaj mednarodnih dni:

Svetovni dan arhitekture nas spomni na Arheološka najdišča in našo Dediščino iz preteklosti, tudi na Gradove, na svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika in na vse Lublanske ksihte, ki nas opazujejo, ko hodimo po mestu.

Ob Mednarodnem dnevu starejših se spomnimo na vsebine Izobraževanje odraslih ter Izobraževanje v 3. življenjskem obdobju sledi Nega in patronaža, dodajamo pa Društva upokojencev NOVA VSEBINA in Domove za starejše občane. NOVA VSEBINA

Ta dan je tudi svetovni dan glasbe. Drdra, psalteri, stržek, drgalo, brnka - če obiskujete ali ste obiskovali glasbeno šolo, ste mogoče že slišali za katerega od njih, lahko pa jih poiščete tudi med zbirko predmetov SEM.

Preglejmo še druge dogodke in nove vsebine v tem mesecu:

Prvi ponedeljek v oktobru je Svetovni dan habitata. Glavni cilj projekta Natura 2000 je ohraniti biotsko raznovrstnost za prihodnje rodove, saj je v Sloveniji precej Ekološko pomembnih območij NOVA VSEBINA, ki predstavljajo življenjska območja značilnih, redkih ali ogroženih vrst rastlin in živali. Eno takih je tudi Življenjski prostor rjavega medveda. NOVA VSEBINA Podatki o habitatnih tipih so dostopni v vsebinskem sklopu eNarava (za natis vsebine izbrane učne poti izberite Izdelaj brošuro).

V začetku oktobra poteka v Sloveniji teden otroka. Vsakoletna razstava dinozavrov v Volčjem potoku je sicer že mimo, a bodo druge prireditve za otroke potekale kar cel teden. Prav je tudi, da se otroci počutijo varno in da vedo, kam se lahko v primeru ogroženosti zatečejo po pomoč, zato smo dopolnili Varne točke.

So vam všeč mačke, psi, hrčki, papagaji ali kaj bolj eksotičnega? 4. oktober je svetovni dan varstva živali, za njihovo zdravje skrbijo na Veterinarskih klinikah, za zavržene živali pa po najboljših močeh skrbijo v Zavetiščih za živali. NOVA VSEBINA

6. oktober, mednarodni dan bivalnega okolja, nas spomni na to, da je v današnjem stresnem načinu življenja zdravo bivalno okolje še kako pomembno, vzdrževanje le tega pa je v veliki meri povezano s sodelovanjem takšnih in drugačnih mojstrov, ki nam življenje lahko olajšajo ali pa tudi ne. Delite svoje pozitivne in manj pozitivne izkušnje z drugimi, vnesite nove lokacije v imenik Mojstri.net ali pa komentirajte kar v vsebinskem sklopu.

9. oktober je mednarodni dan Pošte, Pošta Slovenije pa je tudi eden izmed pokroviteljev poti Pot kurirjev in vezistov, najdaljše in, po mnenju nekaterih, najlepše slovenske pohodniške transverzale.

Dan kasneje je svetovni dan duševnega zdravja. Vsak se kdaj znajde v stiski in po pomoč se lahko zatečemo tudi k psihiatrom, kliničnim psihologom in psihoterapevtom. NOVA VSEBINA

15. oktober je  svetovni dan hoje in Slovenci radi hodimo. Vsebinski sklop Pohodništvo je pogosto obiskan, zelo zanimiv pa je tudi vsebinski sklop  Planinske obhodnice.

Na svetovni dan hrane, ki je 16. oktobra, si privoščimo nekaj posebno okusnega. Kupimo sestavine v eni izmed trgovin z živili NOVA VSEBINA, skuhamo doma in povabimo prijatelje ali pa se odpravimo v bližnjo restavracijo.

17. oktobra je mednarodni dan boja proti revščini, zato smo dodali lokacije Centrov za socialno delo NOVA VSEBINA in Zavoda za zaposlovanje. NOVA VSEBINA

Zadnji dan v oktobru je praznik, pa tudi Svetovni dan varčevanja. Če nimate denarja ravno v nogavici, pogosto obiščete Banke in Bankomate.