Geopedia ima pet let

Geopedia 5 let

Pred petimi leti in nekaj dnevi je luč spleta ugledala Geopedia. Zaradi velikega medijskega zanimanja in posledičnega velikega obiska začetek ni bil ravno obetaven - takoj po objavi na poročilih se je strežnik sesedel. Zgodba se je ponovila naslednje jutro, ko so ljudje prebrali časopis. No, nadaljevanje zgodbe je bilo dosti bolj stabilno...

Obiskovalci ste kmalu spoznali možnosti, ki jih ponuja - nekateri so zgolj poiskali lokacijo ali pot do naslova, raziskovali zračne posnetke Slovenije. Kolesarji so jo hitro vzeli za svojo in začeli nalagati svoje kolesarske poti - 1.133 poti v skupni dolžini 38.054 km se jih je nabralo do danes v skupnih slojih in še mnogo več v zasebnih. Nekateri so šli še globje, npr. Feri s Prekmurja, ki je geo-lociral najprej vse cerkve preko Mure, nato pa še svojo rodno vas Gorico. Do tega trenutka je nastalo 14.024 vsebinskih slojev, 47.036 fotografij, v bazi pa se nahaja več kot 10 miljonov zapisov. Google pravi, da je stran obiskalo 2.552.829 različnih uporabnikov, ki so skupno na njej prebili 593.832 ur. Velika večina le-teh je iz Slovenije (torej to pomeni, da bi se prav vsak moral že srečati z aplikacijo, čeprav niti ne ve, da je bila Geopedia in ne Google Maps), so bili pa tudi obiskovalci iz 178 drugih držav.

Tudi mi nismo stali križem rok. Na eni strani smo se trudili, da bi v sistem vpeljali čim večjo raznolikost kvalitetnih podatkov. Še več energije pa je bilo usmerjene v tehnološke nadgradnje. Najprej smo dodajali funkcionalnosti v "staro" Geopedio (zdaj imenovano Geopedia V1). Nato smo opazili, da je postala preveč zapletena za večino uporabnikov in jo razdelili na sklope - Geopedia Lite za širše množice, Geopedia Pro za zahtevne uporabnike (to še vedno nadgrajujemo) ter Geopedia Widget za vključitev v druge strani. Zadnje čase večino truda vlagamo prav v to zadnje, saj lahko tako najbolje predstavimo množico podatkov, povezanih z neko tematiko.

Naj naštejemo nekaj dosežkov, na katere smo najbolj ponosni:

 

 

Poleg zgoraj naštetih je bila Geopedia uporabljena še v več projektih javne pobude (CiViTAS ELAN, AED, Stop jež ipd.), naših lastnih (vozni redi, jadralno padalstvo, DEDI, EnGIS...) ter projektih posameznikov (EMONA, Zbirka predmetov SEM, Ljubljana na starih razglednicah ipd.). Geopedia ponuja kartografsko podporo različnim zunanjim stranem, kot na primer hribi.net, dogaja.se in drugim.

Na predstavitvah Geopedie je pogosto zastavljeno vprašanje: "Od česa pa Geopedia živi?". Odgovor je preprost: "Večinoma od dobre volje zaposlenih iz podjetja Sinergise, ki želijo v svojem življenju narediti nekaj dobrega za širšo družbo". Ker pa dobra volja ne more poplačati visokih stroškov strežnikov, Interneta ter kartografskih materialov, se, kolikor je mogoče, opiramo na sredstva raziskovalnih projektov, podporo prijaznih posameznikov, večji del stroškov pa še vedno pokrije glavni pokrovitelj. Žal sredstev ni dovolj za vse, kar bi želeli narediti, tako sedaj zbiramo za osvežitev letalskih posnetkov.

Podprite Geopedio

To priložnost bi želeli izkoristiti še za zahvalo vsem prostovoljcem, ki ste v tem obdobju pomagali soustvarjati Geopedio, bodisi s svojo vsebino, predlogi ali svojo pomočjo - Mojci, Feriju, Milanu, g. Dobniku ter vsem ostalim uporabnikom.

V upanju, da bo naslednjih 5 let še boljših, vas pozdravljamo.

Ekipa Geopedia.si