Delo z zemljevidom

Premikanje po zemljevidu

Pri novi različici je premikanje po zemljevidu mogoče z miško in konzolo v levem zgornjem kotu zemljevida. 

Z miško se premikate tako, da kliknete levi miškin gumb na zemljevid ter ga držite in povlečete zemljevid. Z desnim miškinim gumbom pa lahko približate želeno območje. To storite tako, da kliknete desni miškin gumb in povlečete po zemljevidu. Videli boste rumen kvadrat, ki se bo risal od zečetka klika pa dokler boste vlekli miško. Zemljevid se bo približal na označeno rumeno območje.

Druga možnost premikanja po zemljevidu je preko konzole.

Navigacija
Konzola za premikanje po zemljevidu

S pomočjo konzole v levem zgornjem kotu zemljevida se premikate tako, da klikate na posamezne puščice ali pa kliknete z levim gumbom na konzolo in ga držite ter tako imate konstantno premikanje po zemljevidu.

Tretja možnost premikanja je tudi s tipkovnico. Pomembno je le, da imate miško na zemljevidu pozicionirano. Tako lahko uporabite smernike na tipkovnici za premikanje.

Približevanje/Oddaljevanje zemljevida

Če želite približati zemljevid, lahko to storite z miškinim koleškom ali drsnikom pod konzolo za premikanje.

Za približevanje zavrtite miškin kolešček naprej, za oddaljevanje pa ga zavrtite nazaj.

Če želite uporabiti drsnik na zemljevidu, lahko približate tako, da klikate zgoraj "+" ali pa oddaljite s klikom na "-" spodaj. Če pa kliknete in držite kroglico med + in -, jo lahko povlečete gor ali dol, s čimer boste približali (če povlečete proti plusu) oziroma oddaljite zemljevid (če povleteče proti minusu).

Drsnik
Drsnik za približevanje

Izbira podlag

V splošnem imamo v Geopedii 3 zavihke: Ortofoto, Relief in Topo.

Podlage
Gumbi za podlage

Aktivna podlaga je obarvana modro. Naenkrat imate lahko prižgano le en zavihek.

V kolikor bi želeli vključiti relief ali višine skupaj z zemljevidom, izberite zavihek Relief. Ko boste imeli zavihek aktiviran, boste na levi strani zavihka videli puščico. Ob kliku nanjo se vam pojavijo dodatne možnosti izbire podlage, kjer lahko izberete sebi primerno in jo imate tako nadalje vključeno.

Izbira dodatnih podlag
Izbira dodatnih podlag

Ostale funkcionalnosti

Prilagajanje levega dela

Levi del z informacijami lahko poljubno večate, manjšate ali skrvate s pomočjo zavihka.
Če želite zvečati ali zmanjšati širino, kliknite na zavihek, držite ga in povlecite levo ali desno. Če pa želite levi del povsem skriti, kliknite enkrat na zavihek. Levi del se bo skril, vendar bo zavihek ostal viden, tako da boste levi del lahko znova prikazali nazaj. Šrina levega dela se pri tem ne bo ponastavila, ampak bo ostala enaka širini pred skritjem.

zavihek
Zavihek za prilagoditev širine in skrivanje levega dela

Prikaz merila

Spodaj na levi imate prikazano merilo, katerega širina vam prikazuje razdaljo, ki je enaka zapisani razdalji v merilu. Če približujete ali oddaljujete zemljevid, se bo tudi širina le-tega spreminjala, da bo zadostila pravi razdalji na zemljevidu.

Prikaz merila

Povsem na dnu pa imate pasico, kjer vidite splošne informacije glede podatkov o zemljevidu (njihovih upravljalcih), na desni strani pasice pa imate trenutne koordinate miške na zemljevidu.

Pasica na zemljevidu