Delo z zapisi

Pregledovanje zapisov

Najpogostejši način srečanja z zapisi je ta, da uporabnik klikne na simbol na zemljevidu. Takrat se pojavi zavihek Rezultati, kjer so zlistani vsi najdeni zapisi okrog klika miške.

Prikaz najdenih zapisov

Zapis odprete s klikom nanj. V razširjenem delu boste videli dodatne podrobnosti o izbranem zapisu.

Podrobnosti zapisa

Povsem na desni imate možnost videti 3 ikone. Vedno vidite 2 ikoni in sicer Približaj (Približajin Osvetli (Osvetli).

Približaj približaj zapis na zemljevidu, osvetli pa osvetli izbrani zadetek. Ko odprete zapis, se avtomatsko osvetli, zato ga lahko neosvetlite s klikom na lučko.

Če imate pravico urejati zapis, pa imate poleg teh dveh tudi gumb Uredi (Uredi zapis). To vas ponese v sekcijo urejanja zapisa, ki je opisan v kasnejšem poglavju.

Dodajanje zapisov

Vsak zapis mora biti vedno na določenem sloju, ki mu določa tip geometrije. Zato imamo lahko točkovne, linijske ali poligonske tipe zapisov.

Dodajanje zapisov se izvaja preko zavihka Vsebina. Če imate pravico za dodajanje zapisov na sloj, boste na desni strani sloja videli zeleno ikonico z določeno obliko geometrije, ki omogoča dodajanje novega zapisa. Tako lahko že preko ikonice vidite za kakšen tip sloja gre.

Dodajanje zapisa preko Vsebine

Po kliku na ikonico boste videli v levem delu obrazec za izpolnjevanje podatkov. Odebljene tekste z zvezdico je potrebno izpolniti, saj so obvezni. Brez njihove izpolnitve ne boste mogli shraniti zapisa.

Obvezno polje


Delo z geometrijo

Ko boste risali geometrijo, je pri trenutni Geopedii nekaj novosti. Vendar v principu ostaja delo z risanjem enako:

  • Klik na zemljevid doda točko
  • Izbrana točka je obarvana rumeno. Če držite klik na njej, jo lahko premikate
  • Izbrano točko lahko izbrišete s klikom na tipko DEL
  • Premikanje po zemljevidu med risanjem je mogoče tako, da držite tipko CTRL ter kliknete in povlečete po zemljevidu
  • Če izberete eno izmed končnih točk, lahko nadaljujete z risanjem po zemljevidu, tako da klikate dalje

Risanje geometrije

Ko ste zaključili z vpisovanjem vrednosti, pritisnite Shrani zgoraj v modri pasici. Če pa bi radi prekinili postopek, pritisnite prekliči.

Gumbi pri zapisih

Urejanje obstoječih zapisov

Obstoječe zapise lahko urejate le, če ste lastnik vašega sloja ali če imate pravico za urejanje. Ko odprete zapis, vidite na desni gumb s svinčnikom za urejanje (Uredi zapis). Pe kliku nanj boste videli enak obrazec s polji kot pri dodajanju zapisa. Postopek urejanja je enak kot pri dodajanju (tako urejanje podatkov kot urejanje geometrije). Edina razlika napram dodajanju zapisu je ta, da je sedaj v modri pasici tudi gumb za brisanje zapisa. Za popolno brisanje zapisa boste videli potrditveno okno, kjer boste potrdili vašo odločitev.

Brisanje zapisa