Višinski profil: kje ga najdem in kako upravljam z njim?

O višinskem profilu

Pri novi različici Geopedie smo ustvarili nov višinski profil, ki temelji na novejših tehnologiji brskalnika (HTML5), kar pomeni hitrejše izrisovanje samega profila ter enostavnejše in preglednejše delo z njim. Zato je potrebno imeti nameščen brskalnik Firefox 3.6+, Google Chrome 9+, Opera, Safari ali Internet Explorer 8+.

Višinski profil lahko najdete pri vseh rezultatih linijskega tipa. Za primer so to planinske poti, kolesarske poti, LPP linije, itd.

Kje najdem višinski profil?

Za ogled višinskega profila si izberite želeno vsebino (sloj) in kliknite na želeno linijo na zemljevidu. Pojavil se bo zavihek Rezultati. Odprite želeni rezultat in najdite povezavo "Profil" poleg teksta Višina (spodnja slika).

Višinski profil - povezava

Po kliku se bo pojavilo okno z višinskim profilom.

Višinski profil

Takoj pod naslovom boste našli tudi izračune samega višinskega profila. Ker smo hoteli prihraniti na prostoru za sam višinski profil, smo dali kratice, še vedno pa sam pomen le-teh najdete tako, da greste z miško čez posamezne vrednosti ali pa si pogledate pomen v spodnji tabeli.

Legenda izrazov

HZ Začetna višina
HK Končna višina
Hmax Najvišja točka
ΔH Višinska razlika med najvišjo in najnižnjo točko
Višina poti, kjer je prisoten vzpon
Višina poti, kjer je prisoten spust
Dolžina poti, kjer je prisoten vzpon
Dolžina poti, kjer je prisoten spust
ΣX Dolžina celotne poti

 

Kako upravljam višinski profil?

Ker višinski profil temelji na tehnologiji HTML5, je delo z njim zelo preprosto in hitro. V spodnjem desnem kotu okna s profilom boste videli zaobljen notranji kot, ki ga lahko povlečete na vse smeri. Opazili boste, da se profil razteza z oknom (spodnja slika).

Spreminjanje velikosti okna višinskega profila

Ko ste končali z ogledom višinskega profila, kliknite X v desnem zgornjem kotu za zaprtje okna.

Oznake: