Kako lahko ustvarim lasten simbol na Geopedii?

Geopedia omogoča za posamezno vsebino (sloj) lasten simbol. Privzeto ima Geopedia na voljo določen nabor simbolov, ki pa seveda niso vsakomur po okusu. Zato smo pripravili hitra navodila, ki pojasnijo, kako lahko izdelate lasten simbol.

Programi za risanje

Za risanje vam svetujemo uporabo rasterskih programov, kot so Photoshop, Photo-Paint (ti so plačljivi), GIMP ali kateri drugi izmed brezplačnih programov (seznam brezplačnih programov).

Pred časom smo na Geopedii začeli prenavljati simbole. Kot ste lahko videli, smo jim dodali bel rob in nato še senco za najboljšo možno berljivost na obeh vrstah podlage in za vse vrste barv. Pri izbiri temnejše barve pride do izraza bela obroba, pri izbiri svetle barva pa kontrast ustvari temna senca. Nekaj primerov lahko vidite spodaj.

Primer simbolov

Vsak simbol je zgrajen iz dveh sličic: podlage in vrhnje sličice.

Podlaga

Podlaga je namenjena določanju barve simbola. Podlaga mora biti pobarvana tam, kjer boste želeli imeti barvo. Lahko je pobarvana tudi na mestih, kjer je vrhnja sličica, saj bo vrhnja sličica nad podlago (razen v primeru, če boste naredili vrhno sličico transparentno). Glavna značilnost podlage je ta, da Geopedia vsak delček te slike obarva glede na nastavitve v Geopedii. Podlaga je vedno enobarvna (navadno se uporabi rdeča barva-#FF0000 za boljši predogled). Za piksle ni potrebno, da so 100 % polni, ampak so lahko preliv ali poljubne prosojnosti.

Primer podlage

Vrhnja sličica

Pri vrhnji sličici bodo vsi piksli, ki jih boste narisali, ostali nespremenjeni. Tu mislimo seveda na barvo. Ta sličica da obliko in pomen simbolu, saj se navadno nanjo nariše kakšna silhueta (v beli ali črni barvi), senca, obroba itd.

Primer vrhnje sličice

Za lažjo predstavo pomena obeh simbolov si poglejte spodnjo sliko.
Združitev obeh delov simbola

Velikost in format simbola

Z novim setom simbolov smo zaradi dodatne sence in obrobe spremenili najmanjšo velikost simbola na 20 pikslov. Ustvarili smo sledeče velikosti: 20px, 26px in 34px. Če želite, lahko za vaš simbol ustvarite le eno velikost (ni potrebno, da je te velikosti, je pa zaradi konstistentnosti priporočljivo), vendar pri Geopedii omogočamo to možnost, da pri različnih povečavah podajamo različne velikosti simbola. Ta nadzor omogoča lepšo preglednost pri različnih količinah simbolov na zemljevidu.

Sliko vedno shranite kot 24-bit PNG zaradi prosojnosti.

Zaključek

Ko ste vse sličice pripravili, jih zapakirajte v .zip obliko in nam jih pošljite na info@geopedia.si, kjer jih bomo mi še pravilno preimenovali in vstavili v bazo. O številki vašega novega simbola vas bomo obvestili po e-pošti.

Oznake: