Kako dodam besedilo poleg zapisa na zemljevidu?

Nekateri sloji imajo poleg zapisov tudi besedilo. Navadno se uporabi ime ali pa temperatura ali drug zanimiv podatek samega zapisa. Da bi to dosegli, je potrebno uporabiti tekstovni stil na sloju (TextSymbolizer).

Pojdite v nastavitve sloja ter izberite Stil in nato uporabite Napredni urejevalnik stila. Za naš primer bomo uporabili točkovni sloj.

Uredite si kodo tako, da bo lažje berljiva. Ko se zaključi PointSymbolizer (oz. lahko je tudi LineSymbolizer) dodajte TextSymbolizer (pazite, da ta dva stila ločite z vejico).

Opazite lahko, da je parameter label zapisan z navednicami. Tu bomo dodali ID polja, ki bi ga želeli uporabiti za prikaz na zemljevidu. Pojdite na zavihek Polja ter izberite polje za prikaz. Z miško pojdite čez polja (lahko ga tudi odprete) in na desni boste videli ID polja (v našem primeru f39928). Skopirajte ga ter ga prilepite na mesto poleg parametra label v stilu.

Tu smo dodali še pogoj, da se ta tekst pojavi le, ko imamo povečavo večjo od 17. Ta parameter lahko poljubno spreminjate. Tudi parameter displacementY smo uporabili zato, da se tekst pojavi pod simbolom,saj bi se v nasprotnem primeru pojavil na sredini simbola.

Shranite nastavitve sloja in rezultat lahko vidite na zemljevidu.

Oznake: