Transparenca, ceste DTK5 in 25

Malo me je zmotila beseda transparenca pri urejanju stila. A ni veliko lepše prosojnost?

Sicer je pa termin napačno - inverzno uporabljen. Če je transparenca oz. prosojnost 100 (%?), potem bi pričakovali povsem prosojen sloj in ne ravno obratno.
Kaj je slovenski izraz za opacity mi pa ne pade na pamet.

 

Še dve vprašanji glede slojev cest DTK5 in DTK25.

- DTK25: http://www.geopedia.si/#T105_L85_F85:368168_x414203.5_y143591_s17_b4
Vmes na cesti v Vrata ni vektorskega podatka za cesto. Je to posledica napake geopedie ali podatkov torej GURSa oz. dejstva da so ti podatki zelo stari?
-DTK5 : http://www.geopedia.si/#T105_L85_x514020.5_y104736_s13_b4
Spet, od kje takšen necelovit izbor podatkov?

 

 

 

Glede te besede smo se tudi

Glede te besede smo se tudi pri nas pogovarjali. Namreč velikokrat ljudje ne preberejo povsem natančno besede in je bolj naravno, da če se gre za prosojnost, nekdo pričakuje, da bo pri 100% imel poln lik, pri 0% pa prazen. Tako je na primer pri programu Photoshop, kjer pa piše opacity in je za poln lik 100% in 0% za prazen. Ampak spet, slovenskega izraza za opacity nimamo oz. ga nismo zasledili. Motnost, koga npr. ponuja Google je sploh čudno. Opaciteta je pa isti problem kot transparenca. Ampak ja, najbrž bomo kar obrnili besedo in tudi logiko, da bo 0% poln lik in 100% prazen. Vendar bodo zopet deljena mnenja.

Kar se tiče pa podatkov, so ti izključno od GURS-a in so najverjetneje na nekaterih območij še stari podatki. Lahko pa tudi, da je prišlo pri nas do napake pri uvozu, ampak to je zelo težko ugotoviti. Bomo preverili še pri GURS-u.

Vem, hec je v tem da 100%

Vem, hec je v tem da 100% prosojnost pomeni prazen lik. Hkrati pa človek avtomatsko pričakuje, da 100% predstaljva poln lik.
Ideja: Kaj če bi naredili gumbe tako, da se polnilu pri številkah ustrezno spreminja prosojnost? Potem bi morali številkam še dodati robove, da bi bile vidne pri visokih prosojnostih.

GURS sem že sam spraševal in ceste DTK5 res niso povsod izdelane. Spraševal sem samo zato, ker sem opazil take čudne luknje. So pa večinoma od leta 2004-2005.
Kakor mi je znano morajo biti podatki DTK25 precej stari. Reambuliralo v 90ih, kakor vem naselja, ceste in ostale komunikacije. Ostalo je še iz 80ih.
Glede DTK25 sem pa vprašal zato, ker je tam zanimiva luknja (in mogoče še kje). Cesta je očitno že morala biti, če se potem še naprej nadaljuje. Kakšnega vrisanega obvoza pa tudi ni.

Za prosojnost je to dobra

Glas proti!
-167

Za prosojnost je to dobra ideja, hvala.

Če pa izvemo kaj več glede teh pomankljivosti, pa vam javim.